Mi smo oni na koje se čekalo

7.07.2013. Citati

Pokušajte da unesete u um ideju o tome koliko dugo ova Zemlja postoji. Samo da vam dam, samo da nas smestim na odredjeni put, odredjeni kontekst, da nas stavim u vreme i prostor tako da možemo usredsrediti iskustvo koje imamo na neki odredjeni put.

Zdravo , zovem se Neale. Drago mi je što vas vidim. Vidim poznata lica koja sam vidjao pre, neke stare prijatelje i nekoliko novih prijatelja, pa mi je drago da ukratko budem sa vama večeras. Neću držati dug govor, ne volim da držim duge govore u ovakvoj neformalnoj grupi. Samo ću provesti nekoliko minuta sa vama. Da podelim neke ideje. Možda ćete imati neka pitanja i odgovore posle.

Ako imate neka pitanja ok, ako ne pustiću vas. Nisam mogao da dopustim da kamp počne, a da ne svratim . Piter me je upitao da li bih mogao malo da proćaskam sa vama, podelim misli..
I želim da počnem tako što ću sa vama podeliti fascinantnu stvar. Vidite da li možete ovo da držite u svojoj svesti .

Dakle, ono što ću vas zamoliti je da mislite na celokupnu istoriju sveta, još od kada je Zemlja formirana od gasova, prašine koji su se skupljali i sjedinili, i postala kamen. Znate treći kamen od Sunca . Ona je postala taj kamen pre oko 4,8 milijarde godina. Naučnici nam danas govore da je pre oko 3,5 milijarde godina život, ne život kakav poznajemo i ne ljudi, vec prve vrste ćelijastih živih stvari koje su se pojavile na Zemlji. Kažu, život je nastao pre oko 3,5 milijardi godina. Znate, kada govorite u pojmovima milijarde i milijarde godina, teško je dobiti sliku o tome šta to znači, šta je to.

Neko je, pre nekolko godina odlučio da na neki način stvori skalu, preoblikuje, da predstavi to na način koji je jasniji. Ta osoba je rekla, izračunala, sela za kompjuter, izračunala i rekla: zamislite da celokupnu istoriju planete sažmemo u jednu godinu, samo da stvorimo skalu u kojoj naš um ume da se snadje,tako da zamislite sada da se celokupna istorija planete smanji na jednu godinu. Da je to istina, svaki mesec u godini bio bi jednak 12 miliona godina, a da je to istina, prva čelična bića , život sam po sebi, bi se pojavio na Zemlji negde oko februara zamišljene godine. Zemlja je nastala 1 januara, to je skala. 1 januara je početak formiranja Zemlje, a decembar 31 sledeće godine, doček Nove godine SADA. Danas. Ako je to istina onda je prvo ćelijsko biće stiglo na planetu u februaru. Onda se ništa bitno nije dogadjalo do novembra. To je bila veooooma spora godina. A u novembru su se pojavila prva riba, prva morska bića na Zemlji. Dinosaursi su se pojavili oko 10 decembra TE godine. A 25 decembra su već izumreli. Dinosaursi su istrebljeni. Prva čovekolika bića, ne pravi ljudi, već čovekolika bića, pojavili su se popodne 31 decembra.

Možete li da zamislite to, popodne 31 decembra? A prva ljudska bića, homosapiensi, pojavili su se u 15 minuta do ponoći na Novogodišnje veče. U 23:45. A celokupna zabeležena ljudska istorija sa kojom smo upoznati, odigrala se poslednjeg minuta u poslednjem danu. Tolika je celokupna zabeležena ljudska istorija. A mi smo poslednja sekunda tih 60 sekundi, u stvari poslednja nano-sekunda tih 60 sekundi. Tu smo mi umetnuti. Samo vam dajem jednu ideju o skali istorije ove planete. Nećemo se zamarati govoreći o celom Univerzumu,već samo o ovoj planeti.
 

A opet, ono što je fascinantno u vezi s tim, je da na to kako će sledeća godina života ove planete izgledati, utiče ova nano sekunda vremena. Ceo eksperiment zvan Život na Zemlji zavisi od onoga što vi odlučite i od onoga što mi u ovoj prostoriji i mladi i stariji izaberemo da radimo i stvaramo u ovom sledećem delu vremena, delu vremena kojeg čak ne možete ni izmeriti po skali ljudske istorije.
A ipak, čitava stvar je kao, da je  na vrhu cela ova priča i da se vrh piramide klacka . Ceo ekperiment može ići ili gore ili dole, na osnovu onoga što ćemo da odlučimo tokom života, svi mi u ovoj prostoriji. A ja nisam siguran da se to potpuno jasno razume, od strane ljudi, mladih i starijih, a to je da mi u našim rukama držimo budućnost života najmanje ove planete.


 

Komentari