Zamišljeni intervju sa Bogom na sportskom kanalu

Odlomak iz knjige: Razgovori sa Bogom, III deo

14.04.2013. Citati

Sezona fudbala je ponovo počela, i kada bi sportski kanal ESPN napravio intervju sa Bogom, čini mi se da bi mogao u velikoj meri da se odvija kao dijalog iz trećeg toma knjige Razgovori s Bogom…

NDV: Kada bi se celokupna evolucija čovečanstva postavila na fudbalski stadion, gde bismo se nalazili?

BOG: Na liniji od 12 jardi.

NDV: Šališ se.

BOG: Ne.

NDV: Mi smo tek na 12-om jardu evolucije?

BOG: Hej, ali samo tokom prethodnog veka ste se pomerili sa šestog na čak dvanaesti.

NDV: Ima li šanse da ikada postignemo spuštanje ofanzivu?

BOG: Naravno. Ako se opet ne spetljate sa loptom.

NDV: Opet?

BOG: Kao što sam rekao, nije ovo prvi put da se vaša civilizacija nalazi na ovakvoj ivici. Hoću to da ponovim, jer je jako važno da se ovo čuje. Na vašoj planeti je već jednom došlo do razvoja tehnologije do nivoa koji je mnogo viši od onog na kome je vaša sposobnost da se njome odgovorno služite. Sada se ponovo približavate toj tački ljudske istorije. Užasno je važno da to shvatite. Tehnologija kojom trenutno raspolažete preti da prevagne vašu sposobnost da je na mudar način koristite. Vaše društvo je na ivici da postane proizvod sopstvene tehnologije, umesto da vam tehnologija bude društveni proizvod. Kada društvo postane proizvod sopstvene tehnologije, ono se samouništava.

NDV: Zašto je to tako? Da li možeš to da objasniš?

BOG: Da. Ključno pitanje je ravnoteža između tehnologije i kosmologije — kosmologije života kao takvog.

NDV: Šta misliš pod “kosmologijom života kao takvog”?

BOG: Jednostavno rečeno, radi se o tome kako stvari funkcionišu. O Sistemu. O Procesu. “Moje ludilo nije zasnovano na slučajnostima”, znaš.

NDV: I nadao sam se da nije.

BOG: Ironija je u tome da, kada otkriješ tu metodologiju, kada počneš sve više da shvataš kako univerzum funkcioniše, shvataš i da postoji i sve veći rizik da prouzrokuješ raspad sistema. Na izvestan način, neznanje ipak može da bude sjajna stvar. Jer i sam univerzum je tehnologija. Najveća tehnologija. On radi savršeno. Samostalno. Ali, kada uđete u tu priču i počnete da petljate sa univerzalnim principima i zakonima univerzuma, preti vam opasnost da ih prekršite. A to se kažnjava.

NDV: Veliki korak unazad za domaći tim.

BOG: Da.

NDV: Znači, mi trenutno igramo u jačoj ligi od one kojoj pripadamo?

BOG: Pa, približavate se tome. Samo vi možete da odredite da li ste u pogrešnoj ligi. A to ćete odrediti svojim delima. Na primer, sada znate dovoljno o atomskoj energiji da sami sebe dignete u vazduh.

NDV: Da, ali nećemo to da uradimo. Dovoljno smo pametni da to ne uradimo. Zaustavićemo se.

BOG: Stvarno? Ako nastavite da proizvodite oružje za masovno uništenje onako kako to sada radite, ono će neminovno da padne u ruke nekoga ko će pomoću njega da uzme planetu za taoca — ili da u tom pokušaju uništi svet. Dajete deci šibice, nadajući se da neće da zapale kuću, a da ni sami još niste naučili kako se šibice koriste. Rešenje za sve ovo je veoma jednostavno. Oduzmite deci šibice. A potom, bacite i svoje šibice.

NDV: Teško je očekivati od primitivnog društva da se razoruža. Samim tim, čini mi se da nuklearno razoružanje — a to je jedino dugotrajno rešenje — ne dolazi u obzir. Ne možemo da se složimo čak ni oko toga da prestanemo sa testiranjem nuklearnog oružja. Mi smo bića koja apsolutno nisu u stanju da kontrolišu sama sebe.

BOG: A ako se ne ubijete svojim nuklearnim ludostima, potpuno ćete uništiti svoju okolinu. Rasturate eko-sistem planete na kojoj živite, i nastavljate da pričate da to nije tako. A kao da već to nije sasvim dovoljno, čačkate i po biohemiji samog života. Bavite se kloniranjem i genetskim inženjeringom, i to ne sa potrebnom pažnjom, tako da vam to ide na korist, već postoji pretnja da napravite najveću nesreću u istoriji. Ako ne budete pažljivi, nuklearna opasnost i opasnost od zagađenja čovekove sredine će vam, u odnosu na ovo, izgledati kao dečija igra. Praveći lekove koji rade ono što treba da rade vaši organizmi, stvorili ste viruse toliko otporne da samo čekaju da vas zbrišu sa lica zemlje.

NDV: Počinješ malo da me plašiš. Da li je, onda, sve izgubljeno? Da li je utakmica završena?

BOG: Ne, ali nije preostalo baš mnogo vremena do njenog kraja. Vreme je da se pomolite za dobar rezultat, a da krilo pogleda naokolo i da vidi gde su bekovi. Da li ti je jasno? Da li uspevaš da me razumeš? Ja sam to krilo i, kada sam poslednji put pogledao, ti i ja smo nosili dres iste boje. Da li još uvek igramo za isti tim?

NDV: Mislio sam da postoji samo jedan tim! Ko je u protivničkom timu?

BOG: Svaka misao koja ignoriše naše jedinstvo, svaka ideja koja nas razdvaja, svaka radnja kojom se pokazuje da nismo jedno. “Protivnički tim” nije stvaran, ali predstavlja deo vaše realnosti jer ste ga vi učinili takvim. Ako ne budete pažljivi, sopstvena tehnologija — ona koju ste stvorili da vam služi — će vas ubiti.
 

Komentari