Pčele izumiru – da, mi smo krivi za to

5.08.2013. Globalni Razgovori

Vidite, problem je jednostavan. Pčele izumiru. Pogledajte, uzrok je očigledan. To smo mi. Pčele nisu imale problema sa opstankom i razmnožavanjem dok mi nismo došli. Čak su i tada imale malo problema sve dok nismo odličili da ispunimo vazduh i prekrijemo svaki cvet i rastinje na vidiku sa pesticidima i otrovima.

Pčele umiru širom sveta, a mi ih ubijamo. A ako ne uradimo nešto, to će početi da ubija i nas. Većinu nas. Jer, vidite, da bi ljudi preželi oni zavise od ekosistema Zemlje (verovali ili ne) – a ekosistem Zemlje će postati nepovratno oštećen, ako populacija pčela opada po stopi po kojoj sada opada.


Zašto? Jer su pčele odgovorne za skoro 80% svih oprašivanja širom naše planete. Pa šta? Pa evo: Više od 2/3 najvećih svetskih prehrambrenih useva oprašuju pčele. Pa šta? Dakle: to pčelinje oprašivanje useva doprinosi gotovo 90% ishrani čovečanstva.


Ok, evo ih prigovarači. Gluposti! Vi eko-paničari ste svi isti! Svi znaju da se žitarice pre svega oprašuju vetrom.


Da, to je istina. Svako to zna. Ali povrće, voće, i orašasti plodovi – verovatno najzdravija, najbolja hrana – oprašuju pčele. govori nam pisac Rex Weylerna na svom vebsajtu "Nation of Change". Ne želite da propustite ovaj članak, koji sadrži veliki deo bitnih informacija.


‘’Kolaps pčela je jedan izazov ljudskog udruženja na skali globalnog zagrevanja, kiselosti okeana i nuklearnog rata, ‘’ kaže Weyler. i u pravu je. Postoji način da se ovaj kolaps zaustavi, kaže on. Postoji nešto što čovečanstvo još može da uradi. Ali svi moramo brinuti. Svi moramo paziti.
 

Komentari