Vi možete stvoriti lični pakao

5.07.2013. Pakao

Neko (zaboravio sam ko je to bio) je spomenuo na mojoj Facebook stranici pre nekoliko nedelja da je pojam ‘’pakla’’ spomenut 88 puta u bibliji: 64 puta kao Jevrejska reč Sheol u starom zavetu, 11 puta kao Had u novom zavetu, jednom kao Tartarus, 12 puta kao Gehenna.

Kao što smo ovde i diskutovali u nekoliko nedelja, Razgovori s Bogom nam govore prosto da ‘’pakao’’ ne postoji. Prosto ne postoji takvo mesto.


U knjizi KOD KUĆE S BOGOM u Beskonačnom Životu, pitao sam Boga šta ako mi verujemo da će nam Bog suditi i možda nas osuditi na večno prokletstvo, koje ćemo doživeti nakon smrti. Bog je odgovorio…
 

Onako je kako zamislite. Čim prođete fazu jedan, smrti i shvatite da niste više živi u telu, prećićete u fazu dva i doživećete sebe kao osobu osuđenu, upravo onako kako ste zamišljali da ćete biti, i suđenje će se pojaviti baš kao što ste zamišljali.
Ako umrete misleći da zaslužujete raj, odmah ćete doživeti to, i ako mislite da zaslužujete pakao, odmah ćete doživeti to.

 

Raj će upravo biti onakav kakvim ste ga zamišljali, kao i pakao. Ako nemate određenu ideju o njima, osmislićete ih upravo na licu mesta. Onda će ta mesta biti stvorena za vas na taj način, odmah.
 

Možete ostati u tim iskustvima koliko god želite.


‘’Pa, onda, ja se mogu naći u paklu’’, rekao sam, a Bog je odgovorio:


Hajde da pojasnimo nešto. Pakao ne postoji. Prosto ne postoji takvo mesto. Stoga, ne postoji takvo mesto na koje vi možete otići.

 

Sada…možete li stvoriti lični pakao za sebe ako to odaberete, ili ako verujete da to "zaslužujete’? Da. Tako da možete sebe poslati u ‘’pakao’’ , a taj ‘’pakao’’ će se ispostaviti da izgleda upravo onako kako ste ga zamišljali ili ste imali potrebu da tako izgleda – ali nećete tamo ostati ni minut duže ako tako odaberete.


‘’Ko bi odabrao da ostane tamo uopšte?’’ upitao sam. Bog je rekao:
Iznenadio bi se. Mnogo ljudi živi u sistemu verovanja koji ističe da su oni grešnici i da moraju biti kažnjeni za svoje ‘’uvrede’’, i stoga će zapravo oni ostati u iluziji ‘’pakla’’, misleći da je to ono što oni zaslužuju, da je to ono što im ‘’sleduje’’, da je to ono što moraju da učine.
To neće biti važno, ipak, jer oni uopšte neće patiti. Prosto će posmatrati sebe sa male udaljenosti i videti šta se događa – nešto kao posmatranje nastavnog videa.

‘’ Ali ako nema patnje. šta se događa?’’ želeo sam da znam.
Patnja, ali ne postoji tamo nijedne, rekao je Bog.
Molim?

Dogodiće se da im se čini da pate, ali deo njih koji će ovo posmatrati neće osetiti ništa. Čak ni tugu. Prosto će posmatrati.
Ako bi koristio analogiju, to bi izgledalo kao da posmatrate vaše dete kako ‘’glumi’’ na maloj sceni u vašoj kuhinji. Dete izgleda kao da ‘’pati’’, držeći se za glavu ili za stomak, i nada se da će mama da mu dozvoli da ostane kući i ne ode u školu. Mama savršeno razume da se ništa stvarno ne dešava. Ne postoji patnja.

 

To nije baš tačna analogija, ali je blizu toga da shvatite to osećanje.
Stoga će posmatrači gledati sebe u samostvorenom ‘’paklu’’, ali će oni znati da to nije stvarno. A kada nauče ono što osećaju da treba da nauče (tj. da se prisete onog što su zaboravili), oni će ‘’osloboditi’ sebe i otiči u treću fazu smrti.

 

Treća faza je, Bog objašnjava, potpuno sjedinjavanje sa Božanstvom. A to je, na kraju, sve što se dešava posle onog što zovemo ‘’smrt’’. Mi se konačno sjedinjujemo sa Samim Božanstvom, a onda se odvajamo kao Individualizacija Božanstva, i omogućavamo sebi da se vratimo u Carstvo Fizičke oblasti kako bi priuštili sebi da drugačije, u beskrajnom nizu mogućnosti, izrazimo i doživimo Ko Smo Zaista.
 

To je moje razumevanje ‘’pakla’’, iz materijala Razgovora s Bogom.

(Neale Donald Walsch je autor serijala knjiga Razgovori s Bogom. Njegovo poslednje delo, Jedina Važna Stvar objavljena Oktobra,2012 u izdanju Hay House. U njoj objašnjava kako svi mi možemo doživeti našu Božanstvenost. )


 

Komentari