Transparentnost u odnosima

21.11.2013. Tekstovi

.
Zaintrigiran sam konceptom ’transparentnosti’. Da li ga možemo proširiti i dalje od monetrnih pitanja? Da li može biti stražar naših ličnih odnosa, takodje?

Nadajmo se.
Ali, ipak nije tako.

Kao pravilo, ne. Ne još na ovoj planeti. Većina ljudi još uvek dosta toga ima da sakrije.
Zašto? O čemu se tu radi?
U ličnim odnosima (i svim drugim odnosima, zapravo) radi se o gubitku. O strahu da ćemo nešto izgubiti ili propustiti. Ipak, najbolje veze, posebno romantične, su one u kojima svi sve znaju. U kojima vlada transparentnost i nije samo reč, u kojima jednostavno nema tajni. U takvim vezama ništa se ne zadržava, ništa nije u senci, sakriveno ili prerušeno.
Sve je izgovoreno. Nema igrica, niko ’ne kontroliše ples’, ’vodi kolo’ ili ’zasijava drugog’.
Ali kada bi svi znali šta mislimo...

Čekaj. Ovde se ne radi o mentalnoj privatnosti, bez sigurnog mesta vašem ličnom procesu. Ne govorim o tome ovde.
Radi se o otvorenosti i poštenju u vašim odnosima sa drugima. Govoriti istinu i ne zadržavati ništa što bi taj drugi trebao da čuje ili što bi trebalo da se kaže.

Nikada više ne govoriti laži, zasenjivati, verbalno ili mentano manipulisati, izokretati istinu – što obeležava većinu komunikacija danas.
Biti čist, govoriti kako jeste - u lice. Ovo je osiguranje da sve individue raspolažu svim podacima i znaju sve što treba na temu o kojoj je reč.  Poštenje i otvorenost...transparentnost.
Ipak, to ne znači da i svaka misao, privatni strahovi ili mračna sećanja, osude, mišljenja ili reakcije treba da se stave na sto za diskusiju i ispitivanje.

To nije transparentnost , to je ludilo i od toga ćete poludeti. Ovde govorimo o jednostavnoj, direktnoj, otvorenoj, poštenoj i komletnoj komunikaciji. I kao takvo je moćan koncept, a malo korišćen.

Možeš to još jednom reći.
Fasciniran sam ovim i trenutno je moje iskustvo života baš takvo , uz potpunu transparentnost. Biće veoma interesantno.
Kako je sa vama? Da li vi podržavate i živite ovaj koncept sa svojim bližnjima? Sa ljudima na poslu, npr?

Ljubav i zagrljaji...


Neale
 

Komentari